Meniu Închide

Informații cetățenie. Cum pot deveni cetățean român?

Informații cetățenie. Cum pot deveni cetățean român?

 

Locuiești pe teritoriul României de mulți ani și doriți să deveniți cetățean român? De ce nu ați beneficia de mai multe avantaje devenind cetățean român? Cât va costa să deveniți cetean român? Află mai multe informații accesând informațiile de pe site!

1. Cum se dobândește cetățenia română?

Cetățenia română se dobândește prin naștere, adopție și la cerere.

2. Dobândirea cetățeniei române prin adopție

Cetăţenia română se dobândeşte de către copilul cetăţean străin sau fără cetăţenie prin adopţie, dacă adoptatorii sunt cetăţeni români.

3. Care sunt condițiile pentru a deveni cetățan român? Condițiile pentru dobândirea cetățeniei române la cerere

Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:

a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;

ATENTIE acest termen (de 8 ani pentru domiciliu stabil pentru necasatoriti/de 5 ani pentru domiciliu stabiul pentru casatoriti) poate fi scurtat la jumatate daca sunteti cetateanul unui stat membru al UE sau daca ati dobandit statutul de refugiat.

b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni.
Aceasta conditie decurge din activitatea uzuala a acestuia, de a nu intra in conflicte cu privire la securitatea nationala.

c) a împlinit vârsta de 18 ani;

d) are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;

e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;

f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;

Biroul nostru de avocatură vă poate ajuta cu câteva întrebări uzuale pe care le adresează instanțele de judecată.

g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional. Constitutia României va trebui să fie lecturată, iar imnul național va trebui să fie învățat.

4. Se poate acorda cetățenia româna și persoanelor care au pierdut cetățenia româna?

Cetăţenia română se poate acorda şi persoanelor care au pierdut această cetăţenie, precum şi descendenţilor acestora până la gradul II, inclusiv şi care cer redobândirea ei, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate cu îndeplinirea condițiilor de mai sus, cu excepția celui referitor la domiciliu stabil.

5. În cât timp se obține cetățenia română la cerere? Timpul necesar pentru obținerea cetățeniei române.

Procedura poate dura între 6 luni și 1 an.

5. Cât costă să dobandesc cetățenia româna? Care sunt costurile pentru dobândirea cetățeniei române?

Onorariul avocațial pentru întreaga procedură este în jurul a 1.000 de Euro, în rest se vor plăti taxe consulare, taxe pentru traduceri, iar în funcție de cazul concret pot depăși 1.000 de Euro.